SERVICECULTUUR
  • Home
  • Voor wie
  • Diensten
    • CultuurBarbarenSpel
    • Tools
    • Werkwijze
  • Blogs
  • Over ons
  • Contact

Kernwaarden in je DNA

8/3/2021

0 Comments

 
Blik van Anneke Gros
We zijn volledig online gegaan. Iedereen werkt zoveel mogelijk thuis en contact met de klant is online. Hoe houd je als leidinggevende de medewerkers met elkaar in verbinding? De kernwaarden van de organisatie spelen hierbij een belangrijke rol. Want gedeelde waarden en normen sturen ons gedrag en de beslissingen die genomen worden. Zijn we minder met elkaar in verbinding, dan is de kans groot dat de ene klant (ondernemers, burgers, derde partijen) anders geholpen wordt dan de andere klant.
Foto
Dit kan weer leiden tot ongewenste situaties en precedentwerking. Voor nieuwe medewerkers is het helemaal een uitdaging om achter de waarden en normen te komen.
 
Wat kun je hier als leidinggevenden aan doen? Hoe krijg je de normen en waarden duidelijk en concreet voor iedere medewerker? Uit literatuur en onderzoeken blijkt dat het vertalen van de kernwaarden naar concreet gedrag bijdraagt aan een gezamenlijke organisatiecultuur die herkenbaar is voor klanten.

Read More
0 Comments

Bedrijfscultuur in tijden van corona

8/3/2021

0 Comments

 
Beleving van Fabia Hooykaas
In onze visie heeft de bedrijfscultuur een dragende rol als het gaat om gedeelde normen en waarden. Of zoals wij het vaak zeggen “Zo zijn onze manieren” Gedeelde normen, waarden en afspraken vormen het fundament waarbinnen we als organisatie of team handelen, samenwerken en beslissingen nemen. Uit ervaring weten wij dat het een heel proces is om te komen tot “Zo zijn onze manieren” en hoe belangrijk het is om ze vast te houden.
Foto
In ons model, de Y-opener, gaan wij ervan uit dat organisatie waarden prevaleren boven teamwaarden en dat teamwaarden prevaleren boven persoonlijke waarden. Maar als er geen tot weinig feedbackmogelijkheden zijn dan bestaat er een grote kans dat medewerkers persoonlijke waarden laten prevaleren boven team- en organisatiewaarden.

Wil je dus je bedrijfscultuur behouden en/of aanpassen dat moet je als leidinggevende wel tot actie komen. We hebben nu te maken met een thuiswerk en “Zoom-cultuur”. Dat betekent dat je allerlei aspecten moet gaan vertalen naar concreet gedrag in de nieuwe situatie. Als je het nieuwe gedrag en nieuwe afspraken hebt vastgelegd, vergeet ze dan niet te delen. Pas als iedereen ze weet, kan er feedback gegeven worden op het gewenste gedrag.

Read More
0 Comments

Asterix en Obelix in je hoofd

17/11/2020

1 Comment

 
Blik van Anneke Gros 
​Mijn oma is in een weeshuis opgegroeid en daar wil ik al heel lang een verhaal over schrijven. Alleen, het komt er steeds niet van, al heb ik al wel wat research gedaan. Als stimulans zou ik een cursus verhalen schrijven gaan volgen. Ook daar kwam het steeds niet van. Totdat het corona-virus ons leven op zijn kop zette en ik meer tijd had.
Foto
Hoe komt het nou dat we plannen maken maar het niet uitvoeren? Ik las daar een interessant stukje over in een boek van Joachim Bauer.

Read More
1 Comment

Eerst nee dan ja

17/11/2020

0 Comments

 
Beleving van Fabia Hooykaas
Veel medewerkers en managers hebben last van de valkuil dat ze te snel ja zeggen als er gevraagd wordt of ze iets kunnen doen. Er zijn oorzaken waardoor je in die valkuil terechtkomt en er zijn oplossingen om er weer uit te komen.
Foto
Als een van de oorzaken zie ik dat er niet gewerkt wordt met een goede werkplanning. Een planning waarin duidelijk staat wat je doet, wanneer je het doet en hoe lang je erover doet. Want als je dat weet, weet je ook wat er wel en niet kan. Het praat tenslotte een stuk makkelijker als je overzicht hebt.

Een andere oorzaak is dat veel ondersteuners moeite hebben met “nee” zeggen. Het zit zo in hun persoonlijke systeem om te helpen dat bij hun de ja eerder komt dan de nee.



Read More
0 Comments

Stilte

17/11/2020

1 Comment

 
Beleving van Fabia Hooykaas
In deze tijd van Corona is het vaak stil. Stil omdat je geen werk hebt. Stil omdat er weinig tot geen bezoekt komt. Stil op de weg toen we thuis moesten blijven. Of je deze vormen van stilte prettig of effectief vindt, laat ik even in het midden omdat achter de huidige stilte voor iedereen een eigen verhaal zit.
Foto
Een verhaal dat een goed gesprek waard is. Maar je hebt ook stiltes die je in een gesprek kunt laten vallen. Over die stiltes in een gesprek wil ik hier eens wat dieper ingaan.
Als er stiltes in een gesprek vallen, zijn die voor veel mensen lastig te hanteren. Als er stiltes vallen dan zie en hoor je hoe mensen stiltes als iets ongemakkelijks ervaren. Ze beginnen te ratelen in een behoefte om de stiltes op te vullen. Of geven nog een extra verduidelijking of stellen hun vraag nog eens maar dan op een andere manier. Helemaal niet nodig, want een stilte van vijf seconden laten vallen, is een zeer effectieve communicatiestrategie.

Read More
1 Comment

Gedoe en aanspreken, hoe zit dat?

12/10/2020

1 Comment

 
Blik van Anneke Gros
Ik sprak laatst een leidinggevende die klaagde dat veel problemen die bij haar terecht komen niet nodig zijn, als haar medewerkers elkaar maar durven aanspreken. Dat zou haar een hoop tijd en gedoe besparen. Zelf vind ik het soms ook lastig om iemand aan te spreken. 
Foto
Waarom doe ik het de ene keer zonder problemen en de andere keer denk ik: “Laat maar zitten”? Hoe zit dat? We onderzochten het tijdens een feedbacktraining in een Gastvrijheidstraject dat ik samen met mijn collega Fabia begeleidde. ​

Read More
1 Comment

Perfectionisme, nadelig of nuttig?

24/8/2020

0 Comments

 
Blik van Anneke Gros
​Zelf kon ik behoorlijk nerveus worden als ik aan het begin van een ontwikkelopdracht voor een training, tegen mezelf zei dat het perfect moest worden. Mezelf zo onder druk zetten, leidde ertoe dat het nooit klaar was. Ik bleef eraan sleutelen totdat het in mijn ogen 100% goed was. Omdat ik natuurlijk de deadline wilde halen, gaf dat stress. 
​
Totdat een leidinggevende tegen mij zei, dat 80% ook goed was. Hij vertelde me over de 80/20-regel (wet van Pareto, een econoom). Twintig procent van je inspanning leidt tot tachtig procent van het resultaat. 
Foto
Ik besefte dat te veel van mijn inspanning ging zitten in die laatste twintig procent om er 100% van te maken. En dat werd niet eens verwacht!

​
​Hoe komt het dat we zoveel extra inspanningen leveren voor een perfect resultaat? De angst die erachter zit, lees ik in het boek ‘De mythe van perfectionisme’. 

Read More
0 Comments

Spiegeltje, spiegeltje .....

16/6/2020

0 Comments

 
Beleving van Fabia Hooykaas
Ik schrijf er al een poosje over, ons project aanspreekcultuur. Het is een nieuwe methodiek geworden met oude en nieuwe inzichten. Helaas hebben we nog geen passende naam gevonden maar met een middagje brainstormen laat zich dat wel oplossen.


Foto
Het gaat te ver om het hele traject hier te schetsen maar ik vind het wel leuk om zo af en toe wat met jullie te delen over onze inzichten en het pad wat we volgen.

We worden regelmatig gevraagd om bij organisaties feedback trainingen te geven. De trainingen zijn vaak bedoeld voor medewerkers die volgens het management of leidinggevenden beter feedback aan elkaar kunnen geven dan ze nu laten zien. Ze geven aan dat betere feedback beter rendement oplevert. Daar zijn we het helemaal mee eens.

Maar….. De trainingen die wij geven verlopen vaak volgens hetzelfde patroon. De medewerkers hebben eigenlijk geen zin in de training maar omdat er leuke werkvormen zijn doen ze toch mee. Onderhuids voelen ze dat het niet zoveel zoden aan de dijk gaat zetten want……

Read More
0 Comments

Het verhaal van Sabine

15/6/2020

0 Comments

 
Blik van Anneke Gros
De meeste medewerkers willen hun eigen problemen oplossen. Zij hebben de intentie hun werk zo goed mogelijk te doen. In de artikelen die ik las tijdens de corona-crisis, stond zelfs dat mensen vaak meer doen en langer doorwerken om alles goed te laten verlopen. Zo ook Sabine, een zorgprofessional (vanwege de privacy niet haar echte naam).
Foto
Zij begeleidt verstandelijk gehandicapten in een zorginstelling en ze heeft een gezin met twee jonge kinderen. Ze legt de lat hoog voor zichzelf en stelt hoge eisen. Ze heeft het gevoel veel ballen in de lucht te moeten houden. Dat wordt haar de laatste tijd te veel. Dit leidt tot emotionele uitbarstingen, waar ze later spijt van heeft.

Read More
0 Comments

Betrokkenheid in corona-tijd

19/5/2020

0 Comments

 
Blik van Anneke Gros
Een paar weken terug lag ik wakker. Ik dacht aan de grote gebeurtenissen die een impact hadden in mijn leven. Zoals verhuizen naar een andere stad en zelfs naar een ander land, ander werk, mijn huwelijk, voor mezelf beginnen. Iedere keer maakte ikzelf de keuze.
Foto
Tot op een dag de corona-crisis in volle hevigheid losbarstte. De ene na de andere opdracht en afspraak werd geannuleerd, waardoor ik voor het eerst in jaren een lege agenda had. Het deed me denken aan nog zo’n lege periode in mijn leven, toen mijn man en ik terugkwamen in Nederland en hier ons leven weer gingen opbouwen.

Read More
0 Comments
<<Previous

      Ik wil de nieuwsbrief ontvangen 

    Aanmelden

    Auteurs

    Fabia Hooykaas
    Anneke Gros
    ​Paul Vijfvinkel

    Archief

    Maart 2021
    November 2020
    Oktober 2020
    Augustus 2020
    Juni 2020
    Mei 2020
    April 2020
    Maart 2020
    Februari 2020
    Januari 2020
    November 2019
    Oktober 2019
    September 2019
    Juni 2019
    Mei 2019
    Maart 2019
    Februari 2019
    December 2018
    November 2018
    Oktober 2018
    September 2018
    Maart 2018
    Februari 2018
    November 2017
    Oktober 2017
    September 2017
    Augustus 2017
    Juni 2017
    Mei 2017
    April 2017
    Maart 2017
    Februari 2017
    November 2016
    Oktober 2016
    September 2016
    Augustus 2016
    Juni 2016

Anneke Gros: 06-53 64 98 58 | info@servicecultuur.nl
  • Home
  • Voor wie
  • Diensten
    • CultuurBarbarenSpel
    • Tools
    • Werkwijze
  • Blogs
  • Over ons
  • Contact