SERVICECULTUUR
  • Home
  • Voor wie
  • Diensten
    • CultuurBarbarenSpel
    • Tools
    • Werkwijze
  • Blogs
  • Over ons
  • Contact

Welzijnswerk nieuwe stijl

12/9/2016

0 Comments

 
Blik van  Anneke Gros
We hebben veel gelezen over de uitbreiding van taken bij de gemeenten voor o.a. de WMO en de Wet Werk en Inkomen. Allerlei partijen rondom de gemeente hebben hiermee te maken. Dat geldt ook voor Stichting Welzijn Baarn (SWB). Voor het welzijn van kinderen, jongeren, volwassenen en senioren van de gemeente Baarn kunnen de inwoners aankloppen bij de SWB. Directeur van de SWB is Frans Meerveld. Hij en zijn medewerkers hebben zich de afgelopen jaren voorbereid op de veranderingen die zich bij de gemeenten afspeelden. Er heeft onder andere een fusie plaatsgevonden van vijf organisaties en daarmee is de manier waarop gewerkt wordt flink veranderd. Een deel van de cultuurverandering hebben wij mogen begeleiden. Hoe staat het er nu voor? 
Foto
Hoe het voorheen was georganiseerd
In april 2013 maakten we kennis met Frans. We waren uitgenodigd in de vergaderzaal van het gebouw “De Leuning”. Om er te komen liepen we langs een gezellige ruimte vol ouderen, die aan het bridgen of klaverjassen waren. 
De Leuning bleek een van de vier locaties te zijn van SWB en werd multifunctioneel ingezet. Het was het kantoor van de SWB, de mantelzorg en ouderenadvies werden vanuit dit gebouw georganiseerd en er werden activiteiten georganiseerd voor ouderen.
 
De andere locaties waren het Poorthuis, de Boemerang en Wegwijs. Om een beeld te geven, de Boemerang was een plek waar activiteiten voor jongeren werden georganiseerd. Bij Wegwijs werden inwoners van Baarn geholpen met bijvoorbeeld hun administratie of formulieren en/of ingewikkelde brieven. Bij het Poorthuis werden cursussen en spelavonden georganiseerd.
 
Voorheen waren dit aparte stichtingen met ieder hun eigen medewerkers. Door de nieuwe maatschappelijke ontwikkelingen en de nieuwe wetgeving zoals de WMO ontstond de behoefte om de krachten te bundelen en een fusie kwam tot stand.
 
Wat er veranderd is
Om de SWB toekomstbestendig te maken zijn er twee belangrijke maatschappelijke veranderingen in gang gezet. Allereerst een nieuwe manier van werken; Welzijn nieuwe stijl die de participatie van de inwoners stimuleert. Frans vertelt dat het een grote verandering is dat SWB geen eigenaar meer is van een activiteit maar dat de inwoners zelf eigenaar zijn. Een mooi voorbeeld is de Kinderweek. Waar eerst de ouders meehielpen bij activiteiten, organiseren ze die nu zelf. Deze verandering heeft veel invloed gehad op de werkwijze van de medewerkers, van zelf doen naar faciliteren. Dat vraagt het inzetten van andere competenties.
 
De andere verandering is het wijkgericht werken. Een voorbeeld hiervan zijn de activiteiten voor jongeren, die nu in de wijk plaatsvinden in plaats van in het jongerencentrum de Boemerang. Het gebouw van de speeltuinvereniging in de wijk Oosterhei is vaste plek geworden waar wijkbewoners zelf initiatieven kunnen ontplooien. Er is enthousiasme over deze directe benadering en het concept wordt nu verder uitgerold naar andere wijken. SWB faciliteert, de wijkbewoners organiseren.
 
Medewerkers en vrijwilligers van Welzijn Baarn gaan ook de wijk in. Omdat je niet bij iedere inwoner langs kunt, bellen zij op basis van signalen gericht aan. Eenmaal is zelfs de burgemeester mee geweest om kennis te maken met de nieuwe aanpak. Die viel met zijn neus in de boter en heeft in dat gesprek een goed beeld gekregen van problemen die er bij zijn inwoners spelen. En waarom dit werk zo belangrijk is.
 
De interne organisatie
Ook de interne organisatie is veranderd. Voor Frans zijn er drie zaken die voor hem van waarde waren. De splitsing in de twee teams, het handboek en de organisatiewaarden.
 
Twee teams
Na de fusie zijn de beroepskrachten van de verschillende organisaties en locaties samengevoegd tot twee teams: ‘Advies en Ondersteuning’ en ‘Samenleving en Participatie’. Vanuit deze twee teams worden de inwoners van Baarn bediend.
 
Handboek
Een van onze activiteiten was het maken van het SWB Handboek. Hierin is vastgelegd hoe je met elkaar omgaat. Frans vertelt dat het Handboek rust geeft, hij kan ernaar verwijzen. Met het handboek zijn veranderingen in procedures en patronen bespreekbaar geworden.
 
Organisatiewaarden
Frans vertelt dat iedereen zich bewust is geworden van de organisatiewaarden. Er is besef dat je het samen doet. De gezamenlijke verantwoordelijkheid is belangrijk voor hem. Dat heeft misschien wel de meeste waarde gehad van het traject dat we hebben begeleid. De randvoorwaarden zijn geschapen.
 
Trots
“Ik ben trots op ons clubje”, zegt Frans. “Ik vind dat we ons werk heel goed doen. Onze sterke kant is de verwevenheid met Baarn. We gaan mee in de veranderingen en ik geloof er sterk in dat we ons niet gek moeten laten maken en onze eigen koers goed voor ogen moeten houden. De fusie hebben we goed doorstaan en heeft ons sterker gemaakt. We hebben veel inhoudelijke kennis en een breed netwerk aan contacten. En niet te vergeten, we hebben ruim 300 vrijwilligers, (naast iedere fte staan 42 vrijwilligers) die ons dagelijks ondersteunen in ons werk en daar zijn we trots op!

Meer weten over Welzijn Baarn? Ga naar de site.
0 Comments



Leave a Reply.

      Ik wil de nieuwsbrief ontvangen 

    Aanmelden

    Auteurs

    Fabia Hooykaas
    Anneke Gros
    ​Paul Vijfvinkel

    Archief

    Maart 2021
    November 2020
    Oktober 2020
    Augustus 2020
    Juni 2020
    Mei 2020
    April 2020
    Maart 2020
    Februari 2020
    Januari 2020
    November 2019
    Oktober 2019
    September 2019
    Juni 2019
    Mei 2019
    Maart 2019
    Februari 2019
    December 2018
    November 2018
    Oktober 2018
    September 2018
    Maart 2018
    Februari 2018
    November 2017
    Oktober 2017
    September 2017
    Augustus 2017
    Juni 2017
    Mei 2017
    April 2017
    Maart 2017
    Februari 2017
    November 2016
    Oktober 2016
    September 2016
    Augustus 2016
    Juni 2016

Powered by Create your own unique website with customizable templates.
  • Home
  • Voor wie
  • Diensten
    • CultuurBarbarenSpel
    • Tools
    • Werkwijze
  • Blogs
  • Over ons
  • Contact