Beleving van Fabia Hooykaas We willen zeker niet vergeten worden want dat betekent dat je bestaan wordt genegeerd en dat je de erkenning verliest. Als mens doen we er alles aan om dat te voorkomen. Behoefte
Behoefte aan erkenning hebben we ook in ons werk. We willen goed en zinvol werk verrichten. We willen dat onze ideeën gehoord worden. En ondanks dat we zelf weten hoe goed we inhoudelijk ook in ons werk zijn, de drang naar erkenning van dit werk is groter. De psycholoog Abraham Maslow beschouwt erkenning als een basisbehoefte waar we allemaal mee geboren worden. In zijn motivatiepyramide komt de behoefte aan waardering en erkenning na de behoeften als eten en drinken, bestaanszekerheid en sociaal contact. Het geeft wel aan hoe belangrijk erkenning in ons bestaan is. Motivatie Erkenning zorgt voor motivatie. We willen erkend worden voor ons zwoegen. Als je een flinke klus hebt geklaard en je krijgt een mooi compliment van je baas dan motiveert dat om er meer van te laten zien of vol energie een andere klus aan te pakken. Maar misschien nog wel belangrijker we willen gezien worden voor wie we zijn. We willen dat onze kwaliteiten erkend worden. Hoe leuk is het niet om een cadeautje te krijgen dat echt bij je past. We willen graag bij onze naam genoemd worden. Erkenning motiveert ons en maakt gelukkig. Voorbeeld Kijkend naar het bovenstaande kan het best zo zijn dat mensen zich verzetten tegen bepaalde plannen of zoals dan wordt gezegd, die zit in de weerstand. Ik kan mij best voorstellen dat een gebrek aan erkenning hieraan ten grondslag ligt. Ga maar eens bij jezelf te rade. Ik kan zo uit eigen ervaring een flink aantal voorbeelden geven. Zo werd eens aan mij gevraagd om voor een bepaalde medewerker te bedenken wat voor loopbaanmogelijkheden er beschikbaar waren. Hartstikke mijn best gedaan, de medewerker gepolst, mij goed op de hoogte gesteld bij HRM en een plan van aanpak gemaakt. Voor iedereen klopte het behalve voor de directeur, die had waarschijnlijk zo zijn eigen plannen. Mijn plan van aanpak werd amper een blik waardig gekeurd en zo van tafel geveegd. Ik voelde mij net een ballon die leeg liep en ik bleef achter met een gevoel van bekijk het maar. Het nare gevoel dat iets waar jij zo je best op hebt gedaan of goed over hebt nagedacht zomaar van tafel wordt geveegd, herkent vast iedereen. Het doet wel wat met je. Constructief aan de slag Wat het met je doet is per persoon anders. De een wordt boos, de ander is verdrietig of teleurgesteld. Wat het ook oproept het is nooit constructief. Wat kunnen we wel doen om mensen gemotiveerd te houden. Ik zeg altijd maar zo: wil je iets veranderen, begin dan bij jezelf. Dus ook hiermee. Wat kun je doen als het om erkenning gaat:
Het is eigenlijk helemaal niet moeilijk. Het probleem is meestal dat we zo met onszelf bezig zijn dat we de ander vergeten en dat we niet in de gaten hebben wat het effect van ons eigen gedrag is.
0 Comments
Leave a Reply. |
AuteursFabia Hooykaas Archief
Maart 2021
|