Blik van Anneke Gros
Toch is leren van en met collega’s belangrijk in een omgeving met complexe en steeds veranderende dienstverlening. Belangrijk genoeg om het als organisatie te faciliteren. Dat gebeurt steeds vaker met het aanbieden van intervisie. Intervisie is een gestructureerde bijeenkomst met zes tot acht deelnemers. Er is een inbrenger, iemand die een vraagstuk inbrengt, en een gespreksleider. De andere deelnemers stellen om de beurt vragen en geven aan het eind advies.
Om intervisie onderdeel van de cultuur te laten worden, moeten mensen ervaren dat het hen wat oplevert. Iedereen is druk en je bent toch al gauw anderhalf uur kwijt. Hier zijn wat reacties van deelnemers die aan onze intervisiebijeenkomsten hebben deelgenomen:
Waar ik als gespreksleider op let is dat mensen toch niet stiekem een advies of een oplossing in de vraag stoppen. Bijvoorbeeld: “Heb je er al aan gedacht om met de leidinggevende te praten?”. Het is juist belangrijk dat de vragen open gesteld worden, en dat blijkt nog niet mee te vallen. Het is leuk om ze daar een handje bij te helpen. Zo leren de deelnemers zelf ook veel tijdens de intervisie. Als in de organisatie een probleem geconstateerd wordt, wordt vaak gedacht aan een training als oplossing. Dat is echter 10% van hoe mensen leren. Intervisie is een waardevolle aanvulling op formele training, omdat mensen zo hun competenties blijven ontwikkelen na de training. Bovendien gebruik je de kennis en ervaring die in de organisatie aanwezig is. Wat heb je nodig voor intervisie?
Ik begeleid ook intervisiebijeenkomsten via Segment voor gemeentelijke organisaties en ik geef voor hen de training 'Leren begeleiden van intervisie'.
0 Comments
Leave a Reply. |
AuteursFabia Hooykaas Archief
Maart 2021
|