Beleving van Fabia Hooykaas
Misschien bekruipt jou ook af en toe het gevoel dat iedereen weet hoe het moet behalve jij. Maar gelukkig is dat niet zo en daarom aandacht voor de vraag: hoe pak ik het aan. Heel praktisch: maak een PvA (plan van aanpak). Neem er in op welke aandachtsgebieden er zijn. Mijn uitgangspunt zou zijn begin bij jezelf en eindig bij je bedrijf. En vergeet niet voor jezelf een resultaat te formuleren. Beginnen bij jezelf is jezelf kritische vragen durven stellen. Denk aan:
Zo zijn er tal van vragen te stellen en ieder antwoord geeft vorm aan het profiel. Het resultaat is een helder beeld: wie ben ik en waar sta ik voor. Wat altijd helpt is om mensen die je goed kennen te vragen of jouw beeld klopt. Soms zijn je talenten zo vanzelfsprekend dat je ze vergeet te noemen. Als ondernemers naar zichzelf kijken, kijken ze vaak ook naar het bedrijf. Want vooral daar waar de ondernemer zelf aan het roer staat, ontkomt die er niet aan dat zijn uitstraling en persoonlijkheid door het bedrijf verweven is. Het profiel van het bedrijf maken is de volgende stap. Je kunt dezelfde stappen doorlopen. Durf jezelf kritische vragen te stellen. Denk aan:
Het resultaat is een helder beeld: wat zijn de kenmerken van de onderneming en wat kan de klant van ons verwachten. Deel de uitkomsten met de klanten en vraag of het beeld wat ze hebben overeenkomt met wat het bedrijf wil uitstralen. Is het beeld van de onderneming helder dan is het tijd voor de volgende stap. Formuleer een krachtige visie en passende kernwaarden. Hebt u geen personeel dan spreekt het voor zich dat u de visie en kernwaarden zelf formuleert. Heeft u wel personeel dan is het goed om dit onderdeel met z’n allen te doen. En vergeet bij de kernwaarden de vertaalslag naar de dagelijkse praktijk niet te maken. Is de kernwaarde bijvoorbeeld klantvriendelijk, dan is het goed te kijken wat dit in de dagelijkse praktijk inhoudt. Kleine zaken als het aannemen van een jas, goedendag zeggen en een hand geven zijn voorbeelden. Ook hier geldt wat doen we wel en wat niet. Je zou je PvA kunnen afronden met het formuleren van een elevator pitch. Dit is een kort, krachtig, boeiend en prikkelend verhaal dat de onderneming een gezicht geeft. Heb je goed voor ogen wat je in maximaal 60 seconden wil zeggen? Ga het testen en verfijnen. Zorg ook dat je personeel de pitch kent en gebruikt. Zo krijg je een eenduidige uitstraling. Staat het als een huis, dan is het tijd voor de volgende stap. Hoe communiceer ik de uitkomsten kort, krachtig en helder aan de buitenwereld. Dat wordt een nieuw PvA.
0 Comments
Leave a Reply. |
AuteursFabia Hooykaas Archief
Maart 2021
|