SERVICECULTUUR
  • Home
  • Voor wie
  • Diensten
    • CultuurBarbarenSpel
    • Tools
    • Werkwijze
  • Blogs
  • Over ons
  • Contact

Aan welke knoppen draai jij?

18/5/2020

0 Comments

 
Beleving van Fabia Hooykaas
Afgelopen tijd hebben wij ons verdiept in het onderwerp aanspreekcultuur. Niet zozeer wat het is maar hoe komen we van de ene aanspreekcultuur naar de andere aanspreekcultuur. Daar zitten al heel wat uurtjes denk- en uitvoeringswerk in. Al onze trajecten hebben we geanalyseerd en kritisch bekeken.
Foto
Super interessant want reflectie levert ook nieuwe of aangepaste inzichten op. Een van deze inzichten wil ik graag met jullie delen. Het gaat over wat je als organisatie kan doen en daar hebben we een metafoor voor bedacht in de vorm van de knoppenkast.

Read More
0 Comments

De impliciete aanspreekcultuur

21/4/2020

0 Comments

 
Beleving van Fabia Hooykaas
Anneke en ik zijn druk bezig met een aantal klantvragen die draaien om aanspreekcultuur. Ze gaan over feedback, feedforward, veiligheid, voorbeeldgedrag, afdelingssfeer, professionaliseren en nog veel meer. Als we met ze in gesprek gaan dan blijkt dat ze willen dat hun medewerkers een feedbacktraining krijgen maar als we doorvragen blijkt de diepere wens te zijn dat ze willen dat er een nieuwe cultuur wordt ontwikkeld.
Foto
Een cultuur waarbij het normaal is dat ze elkaar aanspreken op inhoud en relatie. Ze zich daar veilig bij voelen en ruimte krijgen om te groeien. Dat zijn belangrijke vragen waar we ons graag mee bezig houden.

Door zo intensief met dit onderwerp bezig te zijn, komen er ook weer allerlei ervaringen en verhalen boven. Zo ook een voorbeeld, zie onderstaande casus, wat ik heb meegemaakt en wat misschien een aantal van jullie vast wel herkent. Het gaat over gedrag en wat voor een effect dat kan hebben. Het gaat over niet aanspreken op gedrag en de enorme hoeveelheid energie die dit kost. Of: die verloren gaat.



Read More
0 Comments

Thuiswerken in twee bedrijfsculturen

20/4/2020

0 Comments

 
Blik van Anneke Gros
Hoe gaat het thuiswerken? Word je erg vrij gelaten of zijn er allerlei afspraken?

Ben werkt in een klein en efficiënt team als planner. De processen zijn duidelijk beschreven en geautomatiseerd. 
Foto
Er zijn afspraken en duidelijke instructies. Dat maakt de overgang naar thuiswerken makkelijk. Hij logt in het systeem in en doet zijn werk. Het contact met collega’s gaat online op vaste momenten in de week volgens een agenda. Het loopt gesmeerd en de werkgever is tevreden. Alleen… hij mist het contact met de collega’s om even stoom af te blazen. Bij de online vergaderingen kan hij niet kwijt dat hij het thuis best moeilijk heeft. Zijn vriendin werkt als verpleegkundige. Zij is veel weg en komt moe en verdrietig thuis. Dat drukt op hem.

Read More
0 Comments

Omschakelen naar een thuiswerkcultuur

24/3/2020

0 Comments

 
Blik van Anneke Gros
Afgelopen week heeft er een enorme omschakeling naar thuiswerken plaatsgevonden. Voor sommigen is het nieuw, anderen hebben er al ervaring mee. Ondernemers, medewerkers en leidinggevenden zoeken en vinden andere manieren om samen te werken en hun diensten aan te bieden. Zo heb ik sinds kort online yogales!
Foto
Interessant om te zien is hoe nieuwe gewoontes zich ontwikkelen vanuit de bestaande bedrijfscultuur. Voor “zo zijn onze manieren” op ieder kantoor ontstaan nu digitale “zo zijn onze manieren”. Maar we moeten natuurlijk niet vergeten ze met elkaar af te spreken.

Read More
0 Comments

Blijft alles in balans?

23/3/2020

0 Comments

 
Beleving van Fabia Hooykaas
Ja, dat is de vraag. Een nog grotere vraag is blijven wij met z'n allen in balans. We hebben er geen idee van want alles is nieuw of aangepast. We schudden geen handen meer. staan niet te dicht bij elkaar en als het kan werken we vooral thuis.
Foto
Thuiswerken is wennen. Voor sommige niet, die weten niet beter maar voor een groot aantal collega's is het nieuw. Hadden we nou rustig kunnen oefenen maar dat is niet het geval. Het ging van het ene op het andere moment. Dus dat oefenen schoot erbij in en om het extra moeilijk te maken, zijn ook de kinderen thuis. Uiteindelijk lukt het mensen om weer een beetje balans te vinden en hun werkzaamheden thuis te verrichten.

Read More
0 Comments

Waarom je veilig voelen in het werk belangrijk maar soms lastig is

18/2/2020

0 Comments

 
Blik van Anneke Gros
Waar mensen plezier hebben in hun werk, merk je dat als klant direct. Andersom merk je dat ook, als er geen prettige werksfeer is. Als individuele medewerker kun je nog zo je best doen, maar als het intern niet op orde is, is er meer nodig. Hoe zorg je voor een werkklimaat waarin mensen zich prettig voelen en optimaal presteren, waar de klant de vruchten van plukt?

Wat we nogal eens tegenkomen is dat medewerkers het gevoel hebben dat ze niet gehoord worden en dat er een afrekencultuur heerst. “Het heeft geen zin om daar iets van te zeggen, want er gebeurt toch niks mee.”
Foto
Het team heeft op basis van ervaringen een eigen verhaal gecreëerd. Medewerkers zijn bang om fouten te maken en er op te worden afgerekend. Op een gegeven moment wordt dit een vastgeroeste overtuiging, ook al is de situatie veranderd met nieuwe leidinggevenden die een andere koers varen.

Read More
0 Comments

11 jaar oud en nog steeds actueel

18/2/2020

1 Comment

 

Beleving van Fabia Hooykaas

Een collega belde mij en had een vraag over iets wat ik eens in een column had geschreven. Ik wist het niet precies meer dus ben ik even in mijn archief gedoken. En zo kwam het dat ik een aantal columns tegenkwam die ik 11 jaar geleden heb geschreven. Al lezend trof het mij dat er eigenlijk niet veel veranderd is als het gaat om communicatie. Onderstaande column is nog steeds actueel.
Foto
Op een paar kleine technische puntjes na maar die technische veranderingen gaan dan ook sneller dan dat wij veranderen. Kijk maar eens hoe fanatiek wij nu appen. Het bestond 11 jaar geleden nog niet eens.
Oude column
Terugkijken op ons gedrag, ook wel reflectie genoemd, is een goede zaak en heeft tot doel om te kijken hoe iets is gegaan en jezelf te stimuleren tot nieuwe inzichten te komen. Het begin van het jaar is daar voor mij een mooie gelegenheid voor. Kijkend naar de trajecten en trainingen die ik de afgelopen jaar heb gedaan ben ik tot het inzicht gekomen dat we te weinig communiceren van persoon tot persoon. We zijn elkaar een beetje kwijtgeraakt. En daar bedoel ik mee je gesprekspartner te horen, te zien en gewoon de hand te schudden.

Read More
1 Comment

Weeffouten

10/1/2020

0 Comments

 
Beleving van Fabia Hooykaas
Duidelijk uitleggen, helder zijn, goed begrijpen, allemaal zijn we hier mee bezig. Iedere dag weer in allerlei situaties. Ook wij vormen geen uitzondering. Zoals laatst toen duidelijk werd dat niet helder was wat we doen. Mensen bleken de associatie bij een organisatiebureau te hebben dat we de boel flink op zijn kop zetten. Gelukkig hebben we dat recht kunnen zetten. Wij houden ons bezig met weeffouten in de organisatie en hebben dat in onze naamgeving aangepast. We zijn een bureau voor betere dienstverlening.
Foto
Weeffouten, we vinden het nog steeds een woord dat precies de lading dekt. Weeffouten kunnen overal zitten, in de onderlinge samenwerking, in onduidelijkheid over afspraken, in de aanspreekcultuur, in de communicatie, in de ongeschreven regels of in de processen.

Read More
0 Comments

Waarom regels voor dilemma's zorgen

10/1/2020

0 Comments

 
Blik van Anneke Gros
Een klant bij een gemeente wilde een adreswijziging doorgeven. Zij vertelde dit aan de receptioniste, ze had geen afspraak. Het inloopspreekuur was al afgelopen. De receptioniste hield zich aan de regel en verwees niet door. De klant zag echter iemand achter de balie bij Burgerzaken en liep er enthousiast heen. De ambtenaar vroeg waarvoor ze kwam en besloot de mevrouw alsnog te helpen. Het kon wel even tussendoor. Een andere keus. Is dat erg?
Foto
Soms sta je als medewerker voor een dilemma. Welke keuze maak je dan? Regels dicteren gedrag. Niet datgene wat op een bepaald moment logisch is, zegt Frank van Marwijk in zijn artikel ‘Waarom ongeschreven regels vooral ongeschreven moeten blijven’. 

Read More
0 Comments

November 26th, 2019

26/11/2019

0 Comments

 
Beleving van Fabia Hooykaas
Dat kreeg ik laatst te horen van een vakgenoot. We zaten te praten over de opzet van trainingen en het belang van leuke oefeningen. Enthousiast begon ik te vertellen over een training feedback geven en ontvangen die ik binnenkort ging geven en hoe leuk de oefeningen wel niet zijn.

Foto
Ja, leuke oefeningen, zei ze maar je weet toch wel dat het tegenwoordig over feedforward gaat. “je loopt achter”.
Dat was even slikken. Over feedback gesproken. Maar goed, het zet je aan tot nadenken en ik heb eens kritisch haar stelling geanalyseerd. Ik ben het er niet mee eens en ik zal uiteggen waarom niet.
Maar eerst een korte toelichting over wat feedforward is. Dat is een methode die werkt volgens de volgende stappen:

Read More
0 Comments
<<Previous
Forward>>

      Ik wil de nieuwsbrief ontvangen 

    Aanmelden

    Auteurs

    Fabia Hooykaas
    Anneke Gros
    ​Paul Vijfvinkel

    Archief

    Maart 2021
    November 2020
    Oktober 2020
    Augustus 2020
    Juni 2020
    Mei 2020
    April 2020
    Maart 2020
    Februari 2020
    Januari 2020
    November 2019
    Oktober 2019
    September 2019
    Juni 2019
    Mei 2019
    Maart 2019
    Februari 2019
    December 2018
    November 2018
    Oktober 2018
    September 2018
    Maart 2018
    Februari 2018
    November 2017
    Oktober 2017
    September 2017
    Augustus 2017
    Juni 2017
    Mei 2017
    April 2017
    Maart 2017
    Februari 2017
    November 2016
    Oktober 2016
    September 2016
    Augustus 2016
    Juni 2016

Anneke Gros: 06-53 64 98 58 | info@servicecultuur.nl
  • Home
  • Voor wie
  • Diensten
    • CultuurBarbarenSpel
    • Tools
    • Werkwijze
  • Blogs
  • Over ons
  • Contact